De geitenhouderij van familie Tuenter

Agroservice Tuenter is een echt familiebedrijf. De boerderij wordt gerund door de drie broers Jelmer, Joost en Hielke en hun ouders. Ook andere familieleden ondersteunen bij de verzorging van de dieren en het werk op het land.

“Wat als varkenshouderij begon, is sinds 2001 een biologische melkgeitenhouderij. Ons doel is biologische geitenmelk en –vlees produceren op een boerderij waar het goed toeven is voor mens en dier. We verbouwen nagenoeg al het voer voor de dieren zelf. Gras-klaver en bieten verbouwen we zelf. Graan, bonen, hooi en strooisel oogsten we in natuurgebieden die we beheren voor Staatsbosbeheer en het Groninger Landschap. Onze lammeren weiden in deze natuurgebieden en de geiten hebben hun uitloop op de percelen rondom de boerderij. 

Bij het ontwerp van de stallen zijn we van het natuurlijke gedrag van de geit uitgegaan. We hebben zelf ontworpen 'klimschuilknabbelruiven' geplaatst. Een geit klimt namelijk graag en houdt ervan om op een beschut plekje te kunnen liggen. De geiten kunnen zelf hun brokjes halen bij een automaat. De automaat weet precies hoeveel brokjes iedere geit mag krijgen. Er is een speciale schuurwand waar de geiten hun vacht kunnen verzorgen. We genieten ervan te zien dat onze dieren zich op hun gemak voelen.”