Geitenvlees: uniek, gezond, smaakvol

Geitenkaas en andere geitenzuivelproducten zijn enorm in populariteit gegroeid in Nederland. Er zijn ruim 50 biologische melkgeitenhouderijen in Nederland. Op deze bedrijven worden jaarlijks zo’n 10.000 bokjes geboren. De bokjes zijn als het ware een bijproduct van de melkproductie.

Waar biologische geitenkaas inmiddels een bekend product is, heeft biologisch geitenvlees de weg naar de Nederlandse keuken nog niet gevonden. En dat is zonde, want het biologische geitenvlees van de geitenhouders van Bio Goat Meat is uniek, gezond en smaakvol!

Gezond

Geitenvlees is een mager stukje vlees. Het bevat slechts 3 gram vet per 100 gram, waar schapenlamsvlees 21 gram vet bevat en rundvlees 15 gram. Ook het aandeel verzadigd vet is met 0.9 gram /100 gram erg laag.

Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten ook een laag cholesterolgehalte, hoog ijzer- en hoog eiwitgehalte. Geitenvlees is hierdoor een goede keuze voor sporters, ouderen en alle anderen die op zoek zijn naar een gezond stukje vlees.

 

Geitenvlees

Schapenlamsvlees

Rundvlees

Energie

143 kcal

294 kcal

250 kcal

Eiwit

27

25

 

Koolhydraten

0

0

 

Vet, waarvan

  verzadigd

  enkelvoudig onverzadigd

  meervoudig onverzadigd

3

 0.9

 1.4

 0.2

21

 9.0

 9.0

 1.5

15

 6

 7

 0.5

Cholesterol

75 mg

97 mg

90 mg

Natrium

86 mg

72 mg

72 mg

Kalium

405 mg

310 mg

318 mg

Bron: United States Department of Agriculture

 

Duurzaam

Bokjes worden niet gefokt voor het vlees. Zij zijn een bijproduct van de productie van melk door melkgeiten. Voor elke 10 kg geitenkaas is ongeveer 500 gram boklamsvlees beschikbaar. Dit vlees wordt vaak geëxporteerd en dat zorgt voor een extra milieudruk. Bij gebrek aan afzetmogelijkheden wordt het vlees ook vaak verwerkt in diervoeding. Dit is pure verspilling van duurzaam geproduceerd vlees. Consumptie van geitenlamsvlees is daarmee ten opzichte van veel andere vleessoorten een duurzaam alternatief!
 

Biologisch

Het geitenvlees van Bio Goat Meat is biologisch geproduceerd en gecertificeerd door SKAL. De producten van Bio Goat Meat dragen dan ook het EKO-keurmerk. Op de boerderijen van onze leden hebben de bokjes volop ruimte in de stal en weidegang van het voorjaar tot het najaar. Doordat de dieren volop bewegen, krijgt het vlees extra smaak en structuur.

Biologische productie betekent boeren met veel aandacht voor milieu, natuur, landschap en het welzijn van dieren. Voor de bemesting van de gewassen voor het voer van de geiten wordt uitsluitend dierlijke mest gebruikt. Er worden dus geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen ingezet. 


Smaakvol

Geitenvlees is een onontdekte parel. In ieder geval in Nederland. In Zuid-Europa, het Midden-Oosten, de Antillen, Afrika, India, Indonesië en Mexico wordt veel geitenvlees gegeten. Veel van het Nederlandse geitenvlees wordt verkocht in Zuid-Europa. Daar is het een ware delicatesse.

Het vlees van zowel de Capretto als de Chevon is bijzonder smaakvol. Hoe ouder het dier, hoe sterker de smaak. Doordat het vlees veel smaak van zichzelf heeft, is het niet nodig veel kruiden te gebruiken.
 

Vlees van de Chevon

De Chevon is een lam van vijf tot zeven maanden oud. Deze lammeren lopen en grazen in de weide. Ze eten ook ruwvoer en granen. Door de beweging krijgt het lam veel spieren en heeft het vlees meer structuur. Het vlees krijgt meer karakter en ontwikkelt, net als wild, een heel eigen smaak.
 

Vlees van de Capretto

De Capretto is een zuiglam. Het lam krijgt alleen biologische melk. De smaak van het vlees is zacht en vol.