Editie NL schenkt aandacht aan bokjes

Publicatiedatum: 20-02-2018

"We moeten meer geitenvlees eten. Wanneer dat gebeurt kunnen de bokjes in Nederland een beter en langer leven krijgen. Met het samenwerkingsverband 'Bio Goat Meat' hopen meer dan dertig Nederlandse biologische geitenboeren meer bokkenvlees op de kaart en in de supermarkt te krijgen." Zo opent het artikel van EditieNL over de oprichting van onze coöperatie. Zij maakten opnames bij Marieke Louwes op de boerderij en brachten een item in de uitzending van 20 februari. Bekijk de video.

"We eten massaal varkens- en koeienvlees, maar op geitenvlees zijn Nederlanders nog niet zo dol", vertelt Marieke Louwes, woordvoerder van Bio Goat Meat. Een kwestie van 'wat de boer niet kent, dat eet hij niet', denkt het samenwerkingsverband. En dat is zonde. "Geitenvlees is namelijk hartstikke lekker en gezond."  

Met name boklamsvlees wordt nu nog vaak verspild. "In Nederland gebruiken we geiten vooral voor hun melk. Die geiten krijgen lammetjes, waarvan ongeveer de helft bokjes zijn. Dat vlees wordt hier meestal niet gebruikt", vertelt Heinie Alting, geitenhouder en voorzitter van Bio Goat Meat.

Dat komt omdat het relatief duur is om bokkenvlees te produceren. "Aan een bokje zit niet zoveel vlees. Daarom zijn de onkosten groot. Vooral bij geiten van een biologische boederij is het duur vanwege het voer dat ze krijgen."

Lekkernij in Spanje

Het vlees van de bokjes wordt in plaats daarvan verkocht aan het buitenland. In landen als Spanje of Portugal zijn ze namelijk dol op bokkenvlees. "Zij vinden het een luxe-product. Het is echt een lekkernij en mensen vinden het daar geweldig." 
Maar de export van de boklamsvlees is niet duurzaam vinden de boeren. "Het zou geweldig zijn als we het bokkenvlees daarom hier kunnen produceren en in de supermarkt kunnen verkopen."

Bokkenburger

De smaak van geitenvlees is karakteristiek en ligt volgens kenners tussen wild en rund in. Chefkok Nel Schellekens maakt al jaren van alles met boklamsvlees. "Wij kopen het vlees al tien jaar in. Het is gewoon heel lekker", vertelt Schellekens.

Het gebrek aan populariteit komt volgens Schellekens omdat het in Nederland als bijproduct bekend staat. "Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Maar ik maak er alles mee, bijvoorbeeld stoofpotjes, worsten of bokkenburgers. Voor mij geldt: de bok moet de pan in!" 

 

 

Overige berichten

Blog: bokinclusief boeren
Hofweb neemt geitenvlees op in assortiment
Nominatie voor Food Heroes Award
Bokworst en Bockbier op Boktoberfesten
Boktober komt er aan!
Satéh en Pulled Bock als beste uit de test
Duurzaam koken met geitenbokkenvlees
Geitenvlees wint food challenge
De coöperatie te horen op Mangiare! radio 1