Blog: bokinclusief boeren

Publicatiedatum: 02-04-2019

Drie jaar geleden startten mijn man en ik onze grote droom, een biologische geitenboerderij. De stallen werden verbouwd, de geiten kwamen en al snel begon het lammerseizoen. Een geweldige tijd. Elke dag kwam er nieuw leven bij op onze boerderij. We zagen de nieuwe generatie melkgeiten geboren worden.

Maar er werden natuurlijk ook evenzoveel bokjes geboren. En die waren minder goed af. Zij verlieten onze boerderij, werden jong geslacht en eindigden regelmatig als diervoeding.

Bokjes horen erbij

Dat is niet hoe wij het wilden. Bokjes horen erbij. Geitenvlees is mals, mager en eiwitrijk. Bokjes zouden niet zo jong geslacht moeten worden, en hun vlees zou zeker niet moeten eindigen als diervoeding. Wij wilden iets doen aan deze verspilling en aan het verbeteren van het leven van onze bokjes. We waren niet de enigen die er zo over dachten. De voorlopers van de sector waren al jaren bezig om geitenvlees op de kaart te zetten. Dat bleek een enorme uitdaging. Geitenzuivel is weliswaar erg populair maar geitenvlees niet. Toch kregen enkele geitenhouders het wel voor elkaar om een afzet te creëren voor hun eigen bokjes. Deze positieve ervaringen en de maatschappelijke ontwikkelingen dat consumenten steeds meer waarde hechten aan de herkomst van hun voeding bood perspectief om verder te gaan en de volgende stap te zetten. 

Erkenning voor inspanningen

Met een grote groep van 35 biologische geitenhouders startten we de coöperatie Bio Goat Meat. We organiseerden workshops voor boeren, ontwikkelden producten, deelden vlees uit op open dagen, organiseerden ‘boktoberfeesten’ en vonden samenwerkingspartners voor de afzet. Onze inspanningen bleven niet onopgemerkt en begin 2019 werden we genomineerd voor een Food Heroes Award, een internationale prijs voor initiatieven die iets doen tegen voedselverspilling. 

Geitenboeren zijn Food Heroes

Als finalist mocht ik ons verhaal vertellen tijdens de tijdens de Food Heroes Award Show op de CFIA EXPO in Rennes (FR). De jury was enthousiast dat zoveel biologische geitenboeren meedoen en vond ons een voorbeeld voor andere sectoren. Wat ben ik trots op onze leden! De prijs ging weliswaar aan ons voorbij, maar de nominatie en de reacties van jury en publiek voelen voor mij als een steuntje in de rug om verder te werken aan onze droom, een "bokinclusieve boerderij" waar bokjes net als de geitjes kunnen opgroeien en uiteindelijk hun weg vinden naar het bord van consumenten die bewust kiezen voor duurzaam, verantwoord, gezond en lekker geitenvlees. 

Marieke Louwes

Secretaris Bio Goat Meat en geitenboerin op Pronkjewail 

Overige berichten

Hofweb neemt geitenvlees op in assortiment
Nominatie voor Food Heroes Award
Bokworst en Bockbier op Boktoberfesten
Boktober komt er aan!
Satéh en Pulled Bock als beste uit de test
Duurzaam koken met geitenbokkenvlees
Geitenvlees wint food challenge
De coöperatie te horen op Mangiare! radio 1
Verspilling is Verrukelijk. Wij doen mee!